Romatoid Artrit (iltihaplı eklem romatizması)

Romatoid artrit (RA)(eklem romatizması) nedir?- Romatoid artrit ağrı, şişlik, ve eklem tutukluğu ile seyreden bir eklem hastalığıdır. Bir çok çeşidi olan artrit hastalığının bir alt grubu da romatoid artrittir. Doktorlar neyin sebep olduğunu tam olarak bilemezler. Ancak vücudun savunmasında görevli hücrelerin (immun sistem hücreleri) eklemlere saldırması sonrası bu rahatsızlığın oluştuğunu bilirler.

Romatoid artrit olduğumu nasıl anlarım?- Siz kendi başınıza anlayamazsınız. Sadece bir dokrtor size bu tanıyı koyabilir. Fakat bazı ipuçları da yok değildir. Mesela romatoid artrit genellikle elin küçük eklemlerinden, el ve ayak bileği mafsallarından başlar. Genellikle aynı zamanda simetrik olarak eklemleri tutar. Diğer artrit tiplerinde tutulum daha çok büyük eklemlerdedir ve tek tarafı tutma eğilimindedir.

Romatoid artrit kötü seyrederse ne olur?- romatoid artrit elve ayak parmaklarından başlayabilir ancak vucuttaki herhangi bir eklemi tutabilir. Bazan eklem tahribatı gelişir. Ayrıca Romatoid artrit kalp, akciğer yada gözler gibi vücudun farklı bölgelerini de etkileyebilir. Doktorlar hangi hastada hangi tutulumun gelişeceğini yada hangisinin daha ağır seyredeceğini bilemezler.

Romatoid artrit erken tedavi edilmeli mi?- doktorunuz tanı koyduğunda hemen tedavi başlanmalıdır. Şikayetlerinizin artmasını beklemeyin. Erken tedavi ile hastalığın vücudunuzda yapacağı tahribat önlenebilir.

Romatoid artrit tedavisi nasıldır?- Romatoid artrit tedavisinde bir çok ilaç kullanılmaktadır. Bunlardan sizin için en yaralı olanı kullanılmalı. Ilaç seçimi aşağıda sayılan durumlara göre belirlenir;

  • belirtilerin şiddeti

  • etkilenen eklemler

  • hastalığın seyri

  • ilaçları kullanırken ortaya çıkan yan etkiler

  • röntgen bulguları

  • kan değerleri

tedavi seçenekleri ana başlıklar olarak:

  • nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ)

  • steroidler

  • hastalık modifiye edici ilaçlar (DMARD)

şiddetli ağrı nedeniyle bazen hastalar yukarda sayılan ilaçlardan fayda görmeyebilirler. Bu durumda narkotik aağrı kesiciler denilen bir grup ilaç istisnai olarak kullanılabilir.

Tedavide kendi başıma yapabileceklerim var mı?- evet. Aktif bir yaşam tarzı önemli. Ancak ağrılar içindeyken aktiviteden kaçınabilirsiniz. Bu işleri kötüleştirebilir. Hareketsiz yaşam tarzı kas güçsüzlüğü yapar ve eklemleriniz sertleşir. Bir fizyoterapist size en iyi gelecek egzersiz gösterebilir. Iş uğraşı terapisti de günlük işlerde kuralları öğretebilir.

Ayrıca kendinize uygun sağlıklı bir diyet seçebilirsiniz. Romatoid artrit hastaları kalp hastalığı riski taşıdıklarından yağlı gıdalardan kaçınmalıdırlar. Bunun yerine meyve ve sebze ağırlıklı diyet önerilir.

Hamile kalmak istersem ne yapmalıyım?- bu kararınızı doktorunuzla paylaşın. Romatoid artrit tedavisinde kullanılan ilaçların bir kısmı bebek için güvenli değildir. Tedavi değişikliği yapılması gerekebilir. Romatoid artritte hastalık belirtileri hamilelik sırasında sıklıkla iyileşir. Fakat doğumla birlikte tekrar kötüleşebilir.

Yukarıda bahsı geçen şikayetleriniz var ve detaylı bilgi almak veya muayene olmak istiyorsanız alttaki "randevu al" görseline tıklayarak SGK anlaşmalı hastanemizden randevu alabilirsiniz.

 

SGK anlaşmalı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Şakir Cansever´den randevu alSGK anlaşmalı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Şakir Cansever´den randevu al


Toplam 0 yorum