Menisküs Yırtıkları- Halk Kılavuzu

Menisküs yırtığı nedir?- Dizde ağrı ve başka bir çok yakınmaya yolaçan bir durumdur. Bu durum diz ekleminin bir parçası olan menisküslerin yırtılması sonucu oluşur. Menisküsler uyluk kemiği ve kaval kemiği arasında yastık vazifesi gören lastik kıvamlı kıkırdak yapılardır.

Menisküs yırtıkları spor yaralanmalarında olduğu gibi aniden gelişebildiği gibi yaşlılarda görüldüğü şekliyle yavaş yavaş da gelişebilir.

Menisküs yırtıklarının belirtileri nedir?-

  • diz ağrısı

  • şişlik

  • diz kilitlenmesi,dizi tam düzleştirememe,

  • dizde stabil olmama hissi, dizin sizi taşıyamayacağı hissi

  • sertlik

Menisküs yırtığı için bir test var mıdır?- evet doktorunuz rahatsızlığınızı dinledikten sonra dizinizin ve bacağınızın hareketinin nasıl olduğunu muayene eder.

Bazen röntgen filmi veya yumuşak dokuları daha iyi gösteren MR gibi tetkikler istenebilir. Görüntüleme yöntemleri iç organlarınızın resmini gösterir.

Muayene yada görüntüleme yöntemleri kullanmasına rağmen, doktorunuz menisküs yırtığından emin olamazsa, artroskopi olarak adlandırılan küçük bir cerrahi işlem önerebilir. Bu işlem sırasında cerrah diz etrafına bir kaç küçük kesi yapar. Bu kesilerden dizinizin içine ince uzun cihazlar gönderir ve bu cihazlarda bulunan kamera yardımıyla orada bulunan yırtığı görebilir, yırtık varsa tedavi edebilir.

Menisküs yırtıkları nasıl tedavi edilir?- tedavi yırtığın büyüklüğü, şikayetlerin şiddeti, ve kişisel durumunuzla bağlantılıdır.

  • Istirahat- ağrının artmamamsı için hareketten kaçının. Çömekme, dizi kıvırarak oturma, koşudan uzak durun

  • Yatarken dizinizi kalp seviyenizin üzerinde olacak şekilde kaldırın. Bu yaralanmadan sonraki bir kaç gün için faydalıdır

  • Dizinizin üzerine buz koyun. Buz 1- 2 saate bir 15 dakika kadar havluya sararak koyun. Yaralanma sonrası ilk 6 saat içinde uygulanır, 2 güne kadar uzatılabilir.

  • Ağrı şiddetliyse baston kullanın

  • Diziniz stabl değilse dizlik kullanın

  • Ağrı kesici ilaç alın

  • Güçlendirme egzersizleri yapın. Egzersizler ağrı geçince başlanır.

Bazı vakalarda bu tedavilerle yakınmaar düzelir. Fakat geniş bir yıtık varsa yada yakınmalarınız gerilemiyorsa doktorunuz ameliyat önerebilir. Ameliyatta doktorunuz yırtığı tedavi eder. Ya menisküsün tamamını yada bir kısmını çıkarır.

Menisküs yırtığının iyileşmesi ne kadar sürer?- yırtığın tipine bağlı olarak menisküs yırtığının iyileşmesi haftalar alabilir.

Ayrıca doku iyileşmesinde kişisel faktörler de önemlidir. Gençlerde yaşlılara göre daha hızlı iyileşme görülür.

Menisküs yırtığı olan hastalarda osteoartrit (kireçlenme) gelişme ihtimali oldukça fazladır.

 

Yukarıda bahsı geçen şikayetleriniz var ve detaylı bilgi almak veya muayene olmak istiyorsanız alttaki "randevu al" görseline tıklayarak SGK anlaşmalı hastanemizden randevu alabilirsiniz.

 

SGK anlaşmalı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Şakir Cansever´den randevu alSGK anlaşmalı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Şakir Cansever´den randevu al


Toplam 0 yorum