PRP nedir?

 

prp nedir?- PRP ingilizce Platelet Rich Plazma kelimelerinin baş herflerinden türetilen bir kısaltmadır. Kanda bulunan, trombosit olarak adlandırılan hücrelerden zengin plazma (kanın sarı renkte, şeffaf, sıvı kısmı) demektir. Tıbbi olarak PRP iyileşmeyi başlatmak, hızlandırmak ve düzenlemek amacıyla çeşitli hastalık ve durumlarda kullanılır.

 

PRP etkisini nasıl gösterir?- Trombositler bir yaralanma durumunda olayı durdurmak, sınırlamak, pıhtılaşmayı başlatmak amacıyla bölgeye ilk gelen kan hücreleridir. Trombositler ve içinde barındırdıkları büyüme faktörleri sayesinde pıhtılaşma, hasarlı dokuların tamiri, onarım sonrası dokunun normalleşmesi sağlanır. PRP tedavisi ile hastanın kendi kanından elde edilen yoğunlaştırılmış trombosit içeren kısmını, hastanın hasarlı bölgesine enjekte ederek doku iyileşmesini sağlamak amaçlanır.

 

PRP nasıl hazırlanır?- Hastadan usulüne uygun olarak kan alınır, pıhtılaşma önleyici ilaç ile karıştırıldıktan sonra hazır kit içinde bulunan tüpe konulur. Santrifüj edilerek kanın şekilli elemanları ve plazma kısmı ayrıştırlır. Trombositten zengin plazma kısmı ve bu kısmın hemen altında bulunan trombosit ve lökosit yoğun bölge (buffy coat= bulutsu katman) enjektöre çekilerek tedavide kullanılır.

 

PRP tedavi mekanizması nedir?- Kesin etki mekanizmasını söylemek güçtür. PRP içerisinde yüksek yoğunlukta bulunan büyüme faktörlerinin doku yenileyici ve onarıcı etkisi düşünülmektedir. Trombosit kökenli büyüme faktörü(platelate – derived growth factor), transforming growth faktör-β, epidermal growth faktör, vascular endothelial growth faktör, insulin-like growth faktörleri I ve II ve basic fibroblast growth faktör (bFGF) bahsedilen büyüme faktörleri olarak sayılabilir.

 

PRP hangi hastalıklarda uygulanır?- Bir çok durum ve hastalıkta PRP kullanılmaktadır

  • Kronik tendon yaralanmaları: tenisçi dirseği, aşil tendiniti, plantar fasiit

  • Akut ligaman ve kas yaralanmaları

  • Diz kireçlenmeleri (oasteoartrit)

     

PRP ne sıklıkla yapılır?- bilimsel çalışmalarda farklı uygulamalar mevcut. 1-4 hafta aralarla 3-5 ugulama yapılabiliyor.

 

PRP uygulaması nasıl yapılır?- Öncelikle hijyen kurallarına uygun olarak kanınız alınır, sonrasında hazırlık işlemleri için yaklaşık 40 dakika gibi bir süre beklemeniz gerekir. Arkasından hekiminiz yine hijyen kurallarına uygun olarak hazırlanan PRP´yi uygulanacak bölgeye enjekte eder.

 

PRP uygulaması sonrası nelere dikkat edilmeli?- Uygulama sonrası bir kaç gün ağrı olabilir. Soğuk uygulama yapılabilir, parasetamol içeren basit ağrı kesiciler kullanılabir. Ancak kuvvetli ağrı kesiciler önerilmez. Egzersiz yapmanızda sakınca yoktur ancak zorlayıcı spor yapılması önerilmez.

 

 

 


facebook

Yorumunuzu Ekleyin

Ad & Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

.

Toplam 0 yorum