Bel Ağrısı

Bel ağrısından endişe etmeli miyim?

En kötüyü düşünmeyin. Neredeyse herkes bir dönem bel ağrısı yaşamıştır. Bel ağrıları korkutabilir, fakat genellikle ciddi değildir. Çoğu vaka kendi kendine iyileşir. Acil müdahale veya ameliyat gerektiren durumlar oldukça nadirdir.

Ne zaman doktara gitmeliyim?

Bel ağrısı düşme sonrası yada bir yaralanma neticesinde gelişmişse
bacakta uyuşma yada güç kaybı varsa
idrar ve dışkı kontrolü bozulmuşsa
açıklanamayan kilo kaybı varlığında
başka bir hastalıkla izah edilemeyen ateş ve kendini rahatsız hissediyorsa
düzenli steroid (örneğin prednizon) kullanımı olan hastada bel ağrısı gelişmişse
diyabet ve başka bir immun sistemi zayıflatan hastalığı olanlarda
osteoporoz veya kanser hastalarında ortaya çıkmışsa
3-4 haftadan daha uzun süredir devam ediyorsa hekime danışmalıdır.

Bel bölgesi anatomisi nasıldır?

vertebra: üst üste dizilen omurga kemiklerinden oluşur. bu kemiklerin üst üste dizilmeleri sonucu içinden omuriliğin geçtiği tüp şeklinde bir boşluk oluşur.
disk: lastik kıvamında olan diskler vertebraların aralarında bulunur. tampon vazifesi görür ve omurların hareketini mümkün kılar.
spinal kolon ve sinirler: spinal kolon beyinden çıkan sinirlerin vücutta varacağı son noktaya ulaşması esnasında bir araya toplandıkları bir otoyol olarak değerlendirilebilir. spinal kanaldan çıkan sinir dalları vertebralar arasından geçer ve kollara, bacaklara ve diğer organlara ulaşır.
kas, tendon ve bağlar: bütün bu yapılar toplu olarak belin yumuşak dokuları olarak adlandırılır. bele destek vazifesi görür ve belin yapılarını bir arada tutmaya yardım ederler.

Bel ağrısının sebepleri nelerdir?

çoğu vakada doktorlar bel ağrısının sebebini saptayamazlar. kasların zedelenmesi, tendon ve ligamanların yaralanması ağrıya yol açabilir. bu durumlarda kesin tanı konulamayabilir. ağrı nedeni olarak aşağıda belirtilen durumlar da düşünülmelidir.
omurga eklemleri
disk
vertebra kireçlenmeleri
bir vertebranın yerinden kayması
omurilik kanalının daralması
tümör yada infeksiyon

MR çektirmeli miyim?

çoğu bel ağrılı hastada gerekmez. zaten hastalık 4- 6 hafta gibi bir sürede yada daha kısa sürede geçer. gerekmedikçe doktorlar görüntüleme yöntemine başvurmazlar. bu nedenle doktorunuz görüntüleme yapmamışsa üzülmeyin. görüntüleme yapılmadan da doğru tedavi başlatılabilir. doktorunuz siz odaya girerken, sizinle konuşurken ve muayene ederken hastalığınız hakkında bir çok şeyi elde ederler.

Doktorlar sadece konuşarak yada muayene ederek bel ağrısının sebebini nasıl anlar?

şikayetlerinizi anlattığınızda bu doktorlar için çok şey ifade eder. şayet ağrınız belinizden tek bacağınıza yayılıyorsa, bel fıtığınız o bacağınıza giden siniri sıkıştırabileceğini düşündürür. ağrınız her iki bacağınıza yayılıyorsa kireçlenmenin işareti olarak düşünülür.

Daha iyi hissedebilmek için neler yapabilirim?

mümkün olduğunca aktif olmak en iyi karardır. bel ağrılı hastalar aktif olduklarında iyileşmeleri daha çabuk olmaktadır. yürüyebiliyorsanız yürüyün.
işinize ara vermişseniz en kısa zamanda rutin işlerinize geri dönmeyi deneyin. ancak aşırı yorulmayın.
ağrılarınız azaldığınızdan doktorunuzdan egzersiz önerileri isteyin. egzersizler belinizi güçlendirmenize yardım edebilir. ayrıca daha çabuk iyileşmenizi sağlayabilir ve tekrar ağrı yaşama riskinizi azaltır.

Bel ağrıları nasıl tedavi edilir?

çok az sayıda insan bel ağrısı için cerrahiye ihtiyaç duyar.çoğu insan daha basit yöntemlerle tedavi edilebilir.tedavi seçenekleri;
ilaçlar: ağrı kesiciler, gerekiyorsa kas gevşeticiler önerilebilir. kas gevşeticilerin 65 yaş üstü kullanımı gerektiğinde idrar zorluğu ve konfüzyon gibi yan etkileri akılda tutulmalıdır.
fizik tedavi: ağrıyı azaltmak için fiziksel ajanlar ve egzersiz öğretileri ile yardımcı olur.
manipülasyon
akupunktur
masaj
ilaç enjeksiyonları

Tekrarlayan bel ağrısından korunmak için ne yapabilirim?

aktif kalın. bel için germe ve güçlendirme egzersizlerini öğrenin.kaldırma esnasında belden değil bacakları kullanmayı ögrenin.aynı pozisyonda uzun süreli oturma ve ayakta kadurmaktan kaçının.

Yukarıda bahsı geçen şikayetleriniz var ve detaylı bilgi almak veya muayene olmak istiyorsanız alttaki "randevu al" görseline tıklayarak SGK anlaşmalı hastanemizden randevu alabilirsiniz.

 

SGK anlaşmalı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Şakir Cansever´den randevu alSGK anlaşmalı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Şakir Cansever´den randevu al


Toplam 0 yorum