Bel Fıtığı

Bel fıtığı (disk hernizi) nedir? Belde ağrı, bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve güç kaybına yolaçan bir durumdur.

 

Disk nedir? Iki vertebra arasında bulunan, sert bir dış yüzey ve jöle kıvamında bir merkezden oluşan yapıdır. Sert dış yüzey bazen yırtılabilir ve jöle kıvamlı, merkezde bulunan yapı omuriliğin bulunduğu kanala doğru yer değiştirir. Bunu doktorlar bel fıtığı (disk hernisi) olarak adlandırırlar.

Bel fıtığı yakınında bulunan sinirlere baskı yapar ve hastalarda çeşitli yakınmalar gelişir.

 

Bel fıtığı belirtileri nelerdir? Her zaman belirti vermeyebilir. Belirti verirse, en sık belden bacağa yayılan ağrı, uyuşukluk, karıncalanma ve nadiren kuvvet kaybı görülür. Fıtığın kaynaklandığı bel bölgesine göre, bacağın farklı bölgelerinde belirtiler ortaya çıkar.

 

Bir test yaptırmalı mıyım? Muhtemelen gerekmeyecektir. Ancak yapılacak testler ile fıtık olup olmadığı net olarak ortaya çıkarılabilir. Yine de çoğu insan için herhangi bir test gerekmez. Ayrıca testler bize ne gösterirse göstersin bel fıtığı kendi kendine iyileşebilir.

MR bel bölgesinde bulunan kas, bağ, tendon, disk gibi yapıların ayrıntılı olarak değerlendirilmesini sağlar. Bu nedenle fıtığın görüntülenmesinde önemli bir yöntemdir.

 

Bel fıtığı nasıl tedavi edilir? Çok küçük bir grup bel fıtığı hastası tedavide cerrahiye ihtiyaç duyar. Çoğu hasta başka tedavilerle düzelir.

  • ilaçlar: ağrı kesiciler, gerekiyorsa kas gevşeticiler önerilebilir. kas gevşeticilerin 65 yaş üstü kullanımı gerektiğinde idrar zorluğu ve konfüzyon gibi yan etkileri akılda tutulmalıdır.

  • fizik tedavi: ağrıyı azaltmak için fiziksel ajanlar ve egzersiz öğretileri ile yardımcı olur.

  • manipülasyon

  • akupunktur

  • masaj

  • ilaç enjeksiyonları

    Ameliyat bana yararlı olur mu nasıl bilebilirim? Doktorunuz ameliyat gerektiğinde size açıklar. Sonrasında kararı siz verebilirsiniz.ameliyat hasar veren fıtığı ortadan kaldırarak iyileşmeyi hızlıca sağlar ancak her ameliyet içinde bir risk de barındırır. Vücudumuz aslında jöle formundaki fıtığı uzun bir zaman diliminde abzorbe ederek kendi kendine iyileşme sağlayabilir ancak bu ayları bulabilir. Kim hızla iyileşme ve konforunda olan bozukluğu bir an önce çözmek istiyorsa cerrahiyi düşünebilir ancak nadiren gereklidir.

Kendi kendime yapabileceğim şeyler var mı? mümkün olduğunca aktif olmak en iyi karardır. bel ağrılı hastalar aktif olduklarında iyileşmeleri daha çabuk olmaktadır. yürüyebiliyorsanız yürüyün.

İşinize ara vermişseniz en kısa zamanda rutin işlerinize geri dönmeyi deneyin. ancak aşırı yorulmayın.

Ağrılarınız azaldığınızdan doktorunuzdan egzersiz önerileri isteyin. egzersizler belinizi güçlendirmenize yardım edebilir. ayrıca daha çabuk iyileşmenizi sağlayabilir ve tekrar ağrı yaşama riskinizi azaltır.

Yukarıda bahsı geçen şikayetleriniz var ve detaylı bilgi almak veya muayene olmak istiyorsanız alttaki "randevu al" görseline tıklayarak SGK anlaşmalı hastanemizden randevu alabilirsiniz.

 

SGK anlaşmalı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Şakir Cansever´den randevu alSGK anlaşmalı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Şakir Cansever´den randevu al


Toplam 0 yorum