Osteoporoz

Osteoporoz, kemikleri ince, zayıf ve daha kırılgan hale getiren, yaygın görülen bir hastalıktır. Menopoz sonrası kadınlar en fazla risk altındadır. Menopoz sonrası kemik kütlesini korumaya yardımcı olan östrojen üretiminin azalması bu riskin artmasında en önemli etkendir.

Koruyucu tedavi seçenekleri ile kemik kütle kaybı önlenebilir yada artırılabilir. Bunun olabbilimesi için kemik kütlesinde kayıp yada kemik kırılganlık risk değerlendirmesi ile op tanısı konulmalıdır. Sonrasında tedavi ile kemik kaybı yavaşlatılabilir veya kemik kitlesi artırılabilir.

OSTEOPOROZDAN KORUNMA

Osteoporozdan korunmak için en etkin tedavi uygun diyet, egzersiz ve sigara içmemedir. Bu öneriler erkek ve kadınlar için geçerlidir.

Diyet- osteoporoz için önerilebilecek en etkin diyet yeterli protein ve kalori içeriğinin yanında kalsiyum ve d vitaminini de içermelidir. Bu şartla kemik yapısı ve yoğunluğunu koruyabiliriz.

Kalsiyum alımı- en az 1000 kalsiyum hem erkeklerde ve hem de premenopozal kadınlarda önerilir. Bu hem gıdalarla hem de besin takviyeleriyle sağlanır. Menopoz sonrası kadınlarda ise 1200 mg kalsiyum önerilir. Yan etkileri nedeniyle 2000 mg üzerinde kalsiyum alınmamalıdır.

Kalsiyum içeren besinlerin en başında süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünleri, yeşil sebzeler bulunmaktadır. Diyetle alınan ca miktarını hesaplamak için kabaca:

1 su bardağı süt veya yoğurt ( 224 gr) 300mg kalsiyum içerir

28 gr peynir yaklaşık 300 mg,

75 mg çedar peyniri 900 mg

100 gr. soya fasulyesi 130 mg.

100 gr. karnabahar 80mg.

100 gr. havuç 63mg.

100 gr. lahana 450mg.

100 gr. salatalık 110mg. 1

00 gr. yumurta 32mg kalsiyum içerir.

Kalsiyum destekleri içeren destek ilaçları diyetle yeterli kalsiym alınamadığı durumlarda kullanılır. 500 mg üstünde kalsiyum içeren preperatlar günde ikiyee bölünerek alınmalıdır.

D vitamini- 70 yaş üstü erkek be menopoz sonrası kadınların günlük 800 ünite d vitamini almaları önerilmektedir. Yeterli kalsiyumla birlikte alınan bu miktarda d vitamini kemik kaybını durdurur ve kırık riskini önler. Ancak premenopozal osteoporozu bulunan bayanlarda ve osteoporozlu genç erkeklerde d vitamini dozu belirlenmemiştir. Ancak genel kabul edilen görüş 600 ünite/gün olarak belirtilmiştir. Vitamin d içeren besinlerin başında somon balığı gelmektedir. Yaklaşık 100 gr somonda 600 ünite d vitamini bulunmaktadır.

Protein takviyesi- osteoporotik kırığı bulunanlara önerilmektedir.

Alkol, kafein ve tuz alımı- aşırı alkol tüketimi (günde 2 kadekten fazla) düşme riskini artırdığı için kırık riskini artırabilir. Kötü beslenmeye de sebep olacağından alkolden kaçınılmalıdır.

Sınırlı kafein ve tuz alımı yeterli kalsiyum tüketenlerde kemik kaybını artırmamaktadır.

 

Yukarıda bahsı geçen şikayetleriniz var ve detaylı bilgi almak veya muayene olmak istiyorsanız alttaki "randevu al" görseline tıklayarak SGK anlaşmalı hastanemizden randevu alabilirsiniz.

 

SGK anlaşmalı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Şakir Cansever´den randevu alSGK anlaşmalı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Şakir Cansever´den randevu al


Toplam 0 yorum